Verkeersdag weer een succes

Directeur M. Drijver van BS de Sluis opent de verkeersdag en geeft het startsein voor het fietsexamen

Donderdag 27 juni werden de verkeersexamens afgenomen van de leerlingen uit Anna Paulowna, Breezand en Wieringerwaard bij het Sportcomplex Kleine Sluis in Anna Paulowna. De leerlingen konden laten zien hoe ze zich in het  verkeer gedragen voordat ze volgend jaar naar het voortgezet onderwijs gaan. Deze dag werd georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de scholen.

Na de opening door de heer M.Drijver, directeur van basisschool De Sluis, konden de leerlingen op allerlei manieren laten zien dat ze klaar zijn om volgend jaar naar Schagen of Den Helder te fietsen.

Er waren verschillende activiteiten georganiseerd zoals EHBO-les, een rijvaardigheidparcours en een verkeersquiz die gewonnen werd door De Tweewegen. Ook werd er aandacht besteed aan de dode hoeken van vrachtauto’s en tractorcombinaties. En omdat het ook vooral een ontspannen dag moest worden, konden de kinderen zich uitleven op het korfbalveld en stormbaan. De brandweer stond klaar om met een brandspuit voor verkoeling te zorgen en ook de politie was met auto en motor aanwezig. Bij de ambulance konden de kinderen ervaren hoe het is om “slachtoffer” te zijn. Verkeersveiligheid staat ook hoog op de agenda van Hollands Kroon. Burgemeester Van Dam was ’s morgens aanwezig om een indruk te krijgen van dit unieke evenement.

Het belangrijkste was natuurlijk het verkeersexamen. Hiervoor was een route uitgestippeld door Anna Paulowna met op onoverzichtelijke plaatsen vrijwilligers die de leerlingen op hun rijgedrag beoordelen. Veel voorkomende fouten waren: niet goed kijken en geen voorrang verlenen. Dit jaar is duidelijk meer geoefend door de leerlingen op school of met ouders en was het resultaat nog beter dan de voorgaande edities. Van alle 167 leerlingen waren er maar 10 die nog een herkansing krijgen. De Meerpaal en De Zandhorst hadden een 100% slagingspercentage. De organisatie kan weer terugkijken op een zeer geslaagde dag, mede dankzij alle vrijwilligers en vele sponsors die dit ook mogelijk hebben gemaakt.