Geslaagde Verkeersdag 2022

Donderdag 30 juni werden de verkeersexamens afgenomen van de leerlingen uit Anna Paulowna, Breezand en Wieringerwaard bij het Sportcomplex Kleine Sluis in Anna Paulowna. De leerlingen konden laten zien hoe ze zich in het verkeer gedragen voordat ze volgend jaar naar het voortgezet onderwijs gaan. Deze dag werd georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de scholen.

Na de opening door de burgemeester Van Dam, konden de leerlingen op allerlei manieren laten zien dat ze klaar zijn om volgend jaar naar Schagen of Den Helder te fietsen.
Dit jaar was het thema “Modder op de weg”. Een terugkerend en belangrijk onderwerp in Hollands Kroon wat steeds meer onder de aandacht wordt gebracht. Iedere school kreeg de kans om een mooi verkeersbord te schilderen wat een relatie heeft tot dit thema. Van de beste ontwerpen wordt een echt bord gemaakt. De fietsvaardigheid werd getoetst op een uitdagende parcours en werden de vaardigheden van het bandenplakken onder de knie gebracht. Ook werd er aandacht besteed aan de dode hoeken van vrachtauto’s, tractorcombinaties. En omdat het ook vooral een ontspannen dag moest worden, konden de kinderen zich uitleven op de bungee run. De brandweer stond klaar om met een brandspuit voor verkoeling te zorgen en was ook de politie aanwezig. Ook dit jaar was de ambulance aanwezig waarbij kinderen konden ervaren hoe het is om slachtoffer te zijn.

Maar het belangrijkste was natuurlijk het verkeersexamen. Hiervoor was een route uitgestippeld door Anna Paulowna met op onoverzichtelijke plaatsen vrijwilligers die de leerlingen op hun rijgedrag beoordelen. Veel voorkomende fouten waren geen hand uitsteken en geen voorrang verlenen. Dit jaar is duidelijk meer geoefend door de leerlingen op school of met ouders. 123 leerlingen fietsten het examen en met een slagingspercentage van 97%, kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagde dag. Deze dag is vooral succesvol mede dankzij de vele vrijwilligers en sponsors die dit ook mogelijk hebben gemaakt.